Plan E

Kokeellista bassorockia Oulusta

OULU CODEX

Albumi (Solardisk 2018)
  1. Oulu Codex (42:00)

Säv./Sov. HALLANORO / KINNUNEN / LEHTOSAARI / LEINONEN / VANHALA

San. LEHTOSAARI

ILARI KINNUNEN - Basso

JANI LEHTOSAARI - Basso, laulu

MARKKU LEINONEN - Basso

JAAKKO VANHALA - Koskettimet

HEIKKI HALLANORO - Rummut, perkussiot, kantele, vuoristolaulu

Äänitys ja esituotanto (demo) ANTTI KARHU Hiukkavaaran treenis Oulu 2007

Äänitys ja tuotanto (rummut ja bassot) AHTI KORTELAINEN Tico Tico Studio Kemi 2008

Äänitys ja tuotanto (bassosoolot) ANTTI KARHU makkaratehtaan treenis Oulu 2009

Äänitys ja tuotanto (koskettimet) JAAKKO VANHALA makkaratehtaan treenis ja Intiö Oulu 2008-2011 sekä keskusta Oulu 2015

Äänitys ja tuotanto (laulu) MIKKO HUU Solardisk QCC Oulu 2014 sekä Apinoiden Planeetta ja Mona Dae Virtual Helsinki 2015

Äänitys ja tuotanto (perkussiot ja syntetisaattori) ANTTI HAAPAPURO Äänittämö Katajan Kaiku Oulu 2015

Äänitys (kirkonkellot) HEIKKI HALLANORO Oulu 2015

Miksaus ANTTI KARHU Helsinki 2015-2016

Masterointi ANTTI KARHU Helsinki 2016

Vieraileva bassosoolo ANTTI KARHU makkaratehtaan treenis 2009

Vieraileva urkukomppi TOMI MYLLYMÄKI makkaratehtaan treenis 2010

Vieraileva syntetisaattori ANTTI HAAPAPURO Äänittämö Katajan Kaiku Oulu 2015

Logo TERHO ASIALINJA Oulu 2007 ja RITUAL Nucleart Design Helsinki 2008

Tatuointi MICA PAKONEN Red And White Ink Oulu 2009-2011

Valokuvat SANTTU SÄRKÄS 2010-2011

Kannen taitto TERHO ASIALINJA 2012

Liitteen taitto SEIJA LOHIRANTA 2016

Taiteellinen tuotanto EL DIRECTÖR 2005-2016

Another ten years on autopilot

Lyrics / Spotify / Bandcamp / Osta levy

"Oulu Codex on harmaa muinainen kone. Sen pinta on tasainen ja sillä on harmaa monimutkainen ydin. Kukaan ei tiedä, mitä sillä tehdään tai miten se toimii. Väännä kojeen harmaasta kahvasta ja astu sisään sen nyky-futuristiseen maailmaan, jossa kaikki on hyvin. Niin hyvin, että varmasti riittää, kunnes vaivut takaisin mustaan uneen."

Näillä sanoilla J. Lehtosaaren johtama Plan E saapuu hämmentämään kuulijoitaan albumillaan Oulu Codex. Miehen rinnalta löytyy muun muassa ex- Terveet Kädet -ukot, nykyisellään Lapin Helvetissä kannuksiaan kiillottavat Ilari Kinnunen ja Markku Leinonen. Basisteja molemmat, luonnollisesti, sillä Plan E ei edelleenkään suvaitse kitaraa.

Oulu Codex on Plan E:n ensimmäinen fyysinen äänite sitten Bassonovan (2006). Kuluneista vuosista huolimatta bändi ei ole linjastaan kauas livennyt. Oulu Codexilla soi edelleen bändille ominainen laiskanrento, mutta rytmikäs rock. Rakenteellisesti levy kuitenkin eroaa edeltäjistään, sillä se koostuu vain yhdestä pitkästä kappaleesta. Teemalevyn ideana on edellä siteerattu saateteksti, jonka tunnelmia polveileva musiikki kuljettaa.

Vaikka Oulu Codex rakentuukin palasista, kappale ei kuitenkaan sorru tilkkutäkkimäisyyteen. Levy rakentuu melko kärsivällisesti ja "tarinan" ehdoilla. Pitkin levyä toistuu myös samoja sävelmiä, rakenteita ja, paremman sanan puutteessa, "kertosäkeistöjä" , jotka tekevät levystä enemmänkin yhden ylipitkäksi venytetyn kappaleen kuin osasta toiseen sekoilevan proge-eepoksen.

Kun levy on vinyyli, sitä voi tarkastella myös puoliskojen kautta. A-puoli kehittyy laiskan harmonisesti, mutta hetkittäin tempoiltaan eläväisemmin, aina kohti lopun eteerisiä kosketinsäveliä. B-puoli on kokonaisuutena rytmikkäämpi, progressiivisempi ja ajoittain psykedeelinenkin, mutta samaa rentoutta ja kosketinsäveliä se tarjoaa kuin A-puolikin. Lopussa kappale piristyy jo vähän reippaampaankin poljentoon. Olisin kaivannut hieman selkeämpiäkin nostatuksia, sillä temponvaihteluistaan huolimatta levy etenee – ehkä teemaansa heijastaen – kuin harmaa kone. Vaikka Oulu Codex on pitkä eepos, se ei ole pituutensa osalta puiseva, joskin vaatii kyllä muutamankin kuuntelukierroksen, ennen kuin kokonaisuus hahmottuu.

Entäpä se tarina? Alun saate antaa vähän osviittaa, että vaikka kaikki on hyvin, todellisuudessa mikään ei ole kunnossa. Aina jossain vaiheessa alkaa vituttaa. Ja seuraavaksi vituttaakin ihan kaikki. Kierrokset nousevat ja nousevat, kone sakkaa, sitten näkyy rauhoittava valo. Ja niin edelleen. Oulu Codex on kuin yksinpuhelu, ajoittain melkoista tajunnanvirtaakin, jota kuljetettaan rennolla laululla tai kertojaäänen puhehetkillä.

Lopputulema on sarkastisen humoristinen matka kohti kuilua, tai ehkä sen ohi. Se on lempeä, tunnelmallinen, svengaava ja hämmentävä. Outo taidelevy. Mikään tunnelmaa kohottava seurapiirilevy Oulu Codex ei ole, vaan pikemminkin se vaatii yksin makoilua kotisohvalla kuulokkeet päässä. LP:n mukana saa CD-levyn ja latauskoodin, jolta löytyy myös kappaleen instrumentaalinen demoversio. IMPERIUMI